16 березня 2020

На допомогу вчителям та учням

Шановні колеги! Зверніть увагу на методичні рекомендації, опрацюйте їх, виберіть собі освітній ресурс та впроваджуйте заняття в режимі дистанційної підтримки

Методичні рекомендації щодо організації дистанційної підтримки освітнього процесу в умовах карантину

У зв’язку з поширенням загрози захворювання короно вірусом у період карантину, з метою організації та проведення занять та забезпечення неперервності освітнього процесу закладу освіти рекомендовано проводити заняття в режимі дистанційної підтримки.
З цією метою пропонується використання репозиторію електронних освітніх ресурсів ЛІКТ, https://disted.edu.vn.ua, платформи, ЛІКТ для проведення вебінарів https://bbb.pmg17.vn.ua та інших навчальних ресурсів мережі Інтернет (орієнтовний перелік наведено у додатку).

Репозитарій електронних освітніх ресурсів https://disted.edu.vn.ua містить навчальні матеріали близько 12 000 уроків з різних предметів освітньої програми 1-11 класів.
Платформа для проведення вебінарів дозволяє вчителю (тьютору) провести  інтерактивний  урок у реальному часі з можливістю його запису та подальших багаторазових переглядів.  Усі учасники освітнього процесу можуть використовувати  вказані ресурси безкоштовно. Для роботи з цими ресурсами необхідно  лише будь-який пристрій з доступом до мережі Інтернет.
Організація освітнього процесу
Для організації освітнього процесу заклад   використовує  свої офіційні сайти, створивши розділ «Графік освітнього процесу під час карантину». У випадку використання для цієї мети інших, доступних для закладу ресурсів (наприклад , особистих блогів), на офіційному сайті у даному розділі повинно бути  розміщено пряме посилання на ресурси, що використовується.
Орієнтовна структура цього  розділу  може мати такі елементи: клас, у якому навчаються учні, навчальна тема, посилання на електронні ресурси, які рекомендовано для вивчення, практичні завдання для виконання, терміни їх виконання, посилання та час  проведення вебінару (за необхідності) та адреса електронної пошти закладу освіти, або вчителя, на яку потрібно надіслати результати виконання практичної  роботи.

Додаток
Рекомендований список освітніх ресурсів, які можуть бути використані  в процесі дистанційної підтримки освітнього процесу під час карантину:
https://disted.edu.vn.ua -репозитарій навчальних ресурсів;
https://bbb.pmg17.vn.ua - платформа ЛІКТ для проведення вебінарів;
https://test.edu.vn.ua - система контролю знань (потрібна реєстрація учителя та учнів);
http://www.osvita ua.com/youpub/ - сайт видавництва, містить навчальні ресурси;
https://naurok.com.ua - для  вчителів та учнів;
https://besmart.study - онлайн-платформа підготовки до ЗНО
https://prometheus.org.ua/zno/ - здається, перший проект масових відкритих онлайн-курсів в Україні. За посиланням – курси підготовки саме до ЗНО;
https://www.ed-era.com/zno/ - дуже багато цікавої інформації про дистанційну освіту;
https://cutt.ly/FtsrQTt - ютуб – канал вчителя фізики Павла Віктора;
https://ilearn.org.ua/ - Проєкт дистанційної освіти від «Освіторії».
https://padlet,com - сервіс  для учителів та учнів.
Playbuzz сервіс, який дозволяє створити інтерактивні тести, вікторини, опитувальники та ін..
LearningApps.org сайт інтерактивних вправ.

Безкоштовні курси:
Платформи для онлайн –навчання  Prometheus, Coursera, Khan Academy  та  edX пропонують безкоштовні курси на час карантину.
Освітній ресурс  Khan Academy  також має у вільному доступі інтерактивні курси  з математики, фізики, хімії, історії, фінансів, економіки, біології, мистецтва та комп’ютерних наук.
На платформі edX можна знайти курси від найкращих університетів світу – Гарвардського, Стенфордського, Єльського, МІТ та інших.
Українська платформа  Prometheus пропонує понад 100 безкоштовних курсів, якими можуть скористатися вчителі, батьки, школярі та студенти.
Підготуватися до ЗНО, дізнатися більше про економіку, медіаграмотність та програмування можна на українському ресурсі Ed-Era.
Свої навчальні програми у вільний доступ також вперше виклали 300 провідних університетів світу.