30 квітня 2020

1 травня- свято праці



Першотравень як свято встановлене у пам’ять про протести робітників у Чикаго, які вимагали встановлення 8-годинного робочого дня
Ще півтора століття тому робочий час найманих працівників здебільшого тривав, як кажуть, від світання до смеркання. 12-15 годинний робочий день, втім, подекуди він тривав і до 20 годин,  виснажував людей, які за свою працю отримували мізерну зарплату. Зрештою робітники почали вимагати і збільшити оплату праці і  встановити робочий час із доцільною тривалістю.
1 травня 1868 року на вулиці Чикаго вийшли робітники, які вимагали встановити восьмигодинний робочий день. Потім хвиля протестів покотилась далі. Тоді мітинги і страйки перейшли в зіткнення з поліцією, жертвами яких стали і протестувальники, і стражі правопорядку.
Далі протести охопили багато країн. І 14 липня 1889 — на II (Паризькому) конгресі II Інтернаціоналу після доповіді американських делегатів про робітничий рух у США було ухвалене рішення про організацію «інтернаціональної демонстрації, коли у всіх країнах і містах в один визначений день маси трудівників вийдуть на вулиці з вимогою офіційного скорочення робочого дня до 8 годин». Днем для проведення демонстрації було обрано 1 травня – у пам’ять про травневі робочі протести 1886 року в Чикаґо.
Отже, Перше травня у світі почали святкувати як день праці., який відзначають у 143 країнах
Щоправда, у різних країнах встановлені різні назви: День праці, День весни, Травневий день, Свято весни і праці, Свято встановлення 8-годинного робочого дня і, навіть, День конвалій.  Однак низка країн святкує День, присвячений праці в інші дні року. Так, у США він припадає на перший понеділок вересня, а у Японії на 23 листопада. У Австралії «Восьмигодинний день» у різних штатах відзначають у різні дні.
Також у різних країнах встановилися й різні й традиції святкування Першотравневих свят.
В Україні щодо Дня праці й досі точаться дискусії. Проте, нині політична складова цього дня поступово відходить, а сьогоднішній день перетворюється на можливість відпочити.
На території України  день праці вперше відзначили у Львові у1890 році, а у східній частині України – у 1900 році.
У СРСР Першотравень мав і іншу назву – Міжнародний день солідарності трудящих, і був одним з основних державних  свят.  Відзначався демонстраціями, а під вечір – масовими гуляннями. Востаннє в екс-СРСР 1 травня офіційно святкували  у 1990 році.
У 2017 році Верховна Рада України проголосувала за зміни до статті 73 Кодексу законів про працю, перейменувавши День солідарності трудящих в День праці. У нашій країні 1 травня є офіційним вихідним днем.