12 квітня 2022

12 квітня - Всесвітній день авіації та космонавтики.

 


 У 2011 році на Генеральній Асамблеї ООН було прийнято рішення відзначати Міжнародний день польоту людини в космос щорічно 12 квітня в пам'ять про дату польоту Юрія Гагаріна на кораблі "Восток-1", який він здійснив у 1961 році. У сучасній Україні 12 квітня відзначається як День співробітників ракетно-космічної галузі України.

Перший політ людини у космічний простір. Ця епохальна подія в історії людства стала можливою завдяки видатному українцеві Сергію Корольову – головному конструктору перших ракетно-космічних систем, основоположнику практичної космонавтики у світі. Ілон Маск під час розмови з родиною Корольова назвав українського академіка «одним з найкращих». Відповідно до Постанови Верховної Ради України цьогоріч планується капітально відремонтувати в Житомирі Національний музей космонавтики ім. С. П. Корольова.



Цьогоріч також виповнилося б 71 рік із дня народження першого і поки єдиного космонавта незалежної України Леоніда Каденюка. До цієї пам’ятної дати світ побачила «космічна» банкнота, було створено меморіал Леоніду Каденюку, а також планується зняти фільм про космонавта.

Я вітаю усіх мешканців України зі Всесвітнім днем космонавтики, адже це свято польоту, свято слави і успіху людини, яка підкорила космос. Колись Юрій Гагарін говорив, що наша планета прекрасна. Тож щиро зичу, щоб на цій найпрекраснішій планеті кожен з нас відчував себе найщасливішою людиною. Давайте, долаючи тернії, будемо прагнути зірок успіху, здійснювати вдалі польоти за кожною своєю мрією! 

 Нехай усе неможливе стане можливим!

 Миру і процвітання Землі!»