04 листопада 2022

" Зроби окопну свічку".



 З настанням холодів у захисників на передовій є потреба у все більшій кількості обігрівальних приладів та засобів. Одними із них стали так звані окопні свічки.

В КЗ " Червонотоківська гімназія" пройшла акція " Зроби окопну свічку".

Потреба в окопних свічках – велика, тому до цієї справи  долучилися всі охочі.

Для того, щоб виготовити окопну свічку, потрібні жестяні бляшанки, гофрований картон і парафін чи віск. Підходить як нова сировина, так і використані залишки свічок.

Ми про них нещодавно дізналися, але в Україні є такі волонтери, які роблять їх з 2014 року. Окопна свічка дозволяє швидко закипятити воду, обігріти бліндаж на передовій або просто щоб там було світло, або якщо військові хочуть розпалити багаття, а мокрі дрова. Її складно залити водою, вона не боїться вітру.Горить така свічка приблизно 3 години. 

Окопна свічка- це консервна бляшанка, заповнена складеним «равликом» гофрованим картоном (гніт теж картонний) та залита стеарином, воском чи парафіном. За її допомогою можна не лише освітлювати бліндаж чи підвал, а також сушити речі та розігрівати їжу. Вона не гасне на вітрі, не всотує вологу та горить від години до шести, залежить від її розмірів.