28 березня 2024

 

28 березня – День звільнення Ірпеня


Два роки тому, 28 березня 2022 року, українські захисники звільнили Ірпінь на Київщині. Місто стримало ворога на шляху до столиці та отримало звання «Ірпінь – місто-Герой».

Ірпінь заплатив високу ціну за те, що не впустив ворога до столиці України. Під час бойових дій в Ірпені загинуло 39 бійців Тероборони Ірпеня та понад 50 військовослужбовців Збройних Сил України. Також загинули понад 300 цивільних мешканців міста, серед яких 20 дітей. Якби управлінська команда міста не провела евакуацію цивільного населення, то загиблих було б десятки тисяч. На початку повномасштабного вторгнення вдалося евакуювати 95% людей.

В результаті битви за Ірпінь, було зруйновано понад 70% інфраструктури громади. Експерти Інвестиційної ради Ірпеня оцінили, що на відновлення міста необхідно щонайменше 1 мільярд доларів. Адже статистика після деокупації Ірпеня була сумною – 1483 повністю зруйнованих і 1130 частково пошкоджених приватних будинків, 515 багатоповерхових будинків з необхідністю поточного ремонту і 94 – капітального. При цьому 25 багатоповерхівок – під демонтаж.

Сьогодні Ірпінь, інфраструктура якого зазнала найбільших руйнувань серед всіх населених пунктів Київської області, активно відбудовується і є лідером з усіх міст України по кількості відбудованих об’єктів.

Вічна слава та світла пам’ять тим, хто віддав життя у битві за Ірпінь. Пам’ятаємо. Вклоняємось. Дякуємо!